Ma se seksboek. Brief 21: Konflik

Liewe Kinders

Ai, tog, ek dog ek is klaar met die boek, maar toe ek gisteraand vir Lienkie so hoor stry oor die foon, besef ek dat daar nog ‘n belangrike saak is, nl konflikhantering.

‘n Ou en ‘n meisie raak mos verlief en alles is “maanskyn en rose’.  In hierdie tyd kan daar dingetjies skeefloop, hoofsaaklik agv misverstande, maar meestal is ‘n mens gelukkig en jy wil nie jou maat se foute raaksien nie.  Daarna kom die magstryd, die “powerstruggle”.  Dinge wat voorheen nie saak gemaak het nie, begin jou nou irriteer.  Die een maat probeer die anderr verander en konflik ontstaan.  Wanneer ‘n mens in ‘n konfliksituasie is, neem die meer primitiewe deel van die brein oor- die instinktiewe deel wat die instinkte en primere veg of vlug reaksies beheer. Nou reageer mens nie meer met nugtere oordeel nie, maar volgens instink. Jou lyf skei waarskyn lik ook meer adrenalien af.

Hoe reageer mens instinktief? In die natuur is twee reaksies: veg of vlug. Die veg-reaksie is om met aggressie te baklei, bv om soos ‘n donderstorm te raas en tekere te gaan, of soos ‘n renoster. Die vlugreaksie is op verskeie maniere, bv deur weg te hardloop( bv die bok), deur eenvoudig jou toe te maak sodat niks jou kan raak nie (bv. die skilpad) deur onderdanig te wees(bv die hond) of te maak of jy dood is( bv sekers soorte insekte).

Mense reageer op dieselfde maniere.  Jou instinktiewe reaksie hang af van water soort mens jy is.  Party storm, raas en baklei met ‘n stortvloed woorde. Party hou alles binne, soos die skilpad wat sy kop intrek, party vlug liewer uit die situasie en gaan soek troos op ‘n ander plek, en party is oordrewe onderdanig om konflik te vermy.

Ongelukkig lei al hierdie reaksies tot groot ongelukkigheid, behalwe miskien vir die ou wat lekker aggressief is en stoom afblaas en dan weer afkoel.  Agterna wonder hy hoekom hy so kwaad was. Die ander krop egter op. Huulle krop op en krop op tot hulle bars – en dan is daar GROOT moeilikheid.

As altwee maats die vegreaksie het, gaan die hare waai in julle verhouding. Julle sal moet oefen om meer beheersd te wees en af te koel.

As altwee maats terugtrek, soos die skilpaaie, sal daar dae verrbygaan wat julle nie ‘n woord met mekaar praat nie.  Albei gaan ly aan stilstuipe- dodelik vir enige verrhouding.  As ‘n mens nie oop is vir kommunikasie nie, is daar nie ‘n verhouding nie.

As die een maat storm(renoster of haelstorm) en die ander terugtrek( skilpad) is daar ongelyke kommunikasie, en hoe meer die storm, hoe dieper trek die skilpad sy kop in.  En hoe dieper die skilpad sy kop intrek, hoe meer gefrustreerd word die storm en hoe meer storm hy. ( Ons vroumense is geneig om te storm en mans is beroemd daarvoor dat hulle terugtrek – in hulle grot in, soos Gray se).

Die ideaal is dat elke party kans het om sy griewe te lug. Eers dan is daar goeie kommunikasie. Om dit reg te kry, moet die haelstorm  moeite doen om minder te storm en homself in toom te hou. Die skilpad moet weer moeite doen om sy kop uit te steek en homself so te dwing om meer oop te wees in ‘n verhouding. Wanneer julle dit kan regkry, is daar goeie kommunikasie, en dus ook sommer goeie probleemoplossings!

Sjoe, dit is baie laat. Ek skryf liewer more verder en vertel hoe ‘n mens te werk kan gaan om dit te bewerkstellig.

Lekker slaap, en baie liefde, my kinders!

Ma.

About seegogga

Soos 'n krappie op die strand, trap ek spoortjies in die sand. Dalk sien jy iets, dalk niets. Wie sal raai hoe die wind gaan waai?
This entry was posted in Ma se seksboek. Bookmark the permalink.

4 Responses to Ma se seksboek. Brief 21: Konflik

  1. toortsie sê:

    Na die groot storm… kom die goeie opmaak!!!

  2. toortsie sê:

    ek wag vir brief 22…

  3. Terug pieng: Kommunikasie | Toortsie se Blog

Laat 'n boodskap

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s