Seerowers (DEEL 5)

Hierdie is die laaste deel van die storie. Om dit van die begin af te lees, klik hier.

X en vriend was die diepseeduikers wat ‘n skeepswrak vol tin in Struisbaai se baai ontdek het.  Oom  Fagan en oom D was die twee omies wat moes help om die bootjie te hou tewyl hulle geduik het. Hulle, wat grootgeword het met seerower- en ander avontuurstories, het  nou die kans gehad om deel te wees van so ‘n seerower -avontuur! Julle kan in die vorige episodes lees hoe hulle dit gedoen het. Om die storie van die begin af te lees, klik hier.

Hierdie laaste episode gaan egter oor die feite rondom die wrak.

Volgens kenners is die wrak met die tin op, die Borderer , ‘n ysterskip van 1062 ton  wat in 1864 in Glasgow gebou is. In 1868 het die Borderer, met Laback as kaptein, met ‘n vrag Indiese produkte en baie tin van Penang na Engeland gevaar.

Op 27 Oktober 1868 vaar die skip toe in ‘n sterk westewind oor die midblinding  op Saxonrif by Struisbaai en sink in 45m water. Die kaptein en 12 man het die land bereik met een van die klein bootjies, maar die 12 man in die ander klein bootjie, het verdrink. Die omgekeerde bootjie is later deur ‘n ander skip opgepik.

In 1977, net mooi 109 jaar nadat die Borderer gesink het, is die wrak ontdek deur Tubby Gericke en Brian Clarke( X en vriend in die vorige episodes). Toe is die eerste deel van die tin uit die wrak gehaal. Dit was dus in 1977 dat oom Fagan en oom D hulle lyf seerower gehou het.

Oom Fagan het sy tin 10 jaar lank begrawe en  dis in ongeveer 1987 weer gevind en opgegrawe, en het toe ook weer spoorloos verdwyn. Oom Fagan is in 1988 oorlede sonder dat enigiemand weet wat van sy tin geword het.

Gedurende 1990 het Aqua Exploration weer die wrak besoek en nog baie tin ontdek. Die diepte en swak sigbaarheid het daartoe bygedra dat dit ‘n baie moeilike en gevaarlike werk was, en dit was een van die redes waarom Tubby en sy vriend nie alles kon uithaal nie. Hulle het toe nog nie die moderne toerusting van vandag gehad nie.

Hierdie berging van tin op die Borderer was op daardie stadium ( en is miskien vandag steeds?) die diepste bergingsoperasie ooit in Suid Afrikaanse waters.

Hier kan julle foto’s sien van die tin wat met die tweede berging in 1990 uitgehaal is.

Daar is net een klein dingetjie  wat my pla.  Die tin oortjie in ons kluis lyk vir my ‘n bietjie anders as die tinoortjies op die foto’s.

Daar was blykbaar op verskillende skepe verskillende groottes tin stawe.  Wie se oom Fagan se tin kom van die Borderer af? Wie se daar lê nie nog ‘n tinwrak in Struisbaai se baai nie? Een van wie niemand weet behalwe die afgestorwenes nie? Een wat nêrens gemeld is nie?

En waar is die res van oom Fagan se tin? Is dit dalk weer begrawe?

Miskien ontdek iemand dit dalk eendag weer?

( Toortsie het gesê sy gaan begin soek….!)

About seegogga

Soos 'n krappie op die strand, trap ek spoortjies in die sand. Dalk sien jy iets, dalk niets. Wie sal raai hoe die wind gaan waai?
This entry was posted in Die Overberg: my wereld., Seestories. Bookmark the permalink.

15 Responses to Seerowers (DEEL 5)

 1. olga sê:

  was ek nou dapperder krappie, sou ek se kom ons kry duikpakke en toerusting en gaan soek.

  • seegogga sê:

   Jy kan swem, Olga, en Toortsie kan begin grawe! Ek kan self nie verstaan hoekom ons nie destyds op dieselfde plek weer gaan grawe het nie. Nou is die geboue aangebou, verander, die bome is weg, ens. En as ons nou op ‘n ander ou se grond gaan grawe, land ons seker in die tjoekie!

 2. toortsie sê:

  kyk, dis die geluk van skuilname!!! Want dit is TOORTSIE wat so gesê het. die WARE PERSOON agter Toortsie, kom uit ‘n familie wat GLAD NIE SWEM NIE!!! Ek sal op die strand met die verkyker sit, terwyl die dapperes swem!!

 3. Olga sê:

  Ek kan ook gn niks swem nie. Ons is geskroef girls. Geskroef sê ek julle. 😥

 4. seegogga sê:

  Nouja, geen skatte vir julle nie! Ag, en vir my ook nie- behalwe die stukkie tin in die kluis……

 5. olga sê:

  die mans van weleer was darem avoontuurlustig. Seker omdat hul baie meer vryheid gehad het. Vandag is ons in blikkies gedruk.

 6. seegogga sê:

  hierdie 3 mans, en X spesifiek, kan ‘n mens boeke oor skryf!

 7. toortsie sê:

  ek hoop dat JY sommer baie van hulle stories vir ons gaan vertel. ek het ook n seerowerstorietjie wat ek dalk nog eendag kan vertel…

 8. Olga sê:

  ja, toe toorts. Ons wag in spanning.

 9. Terug pieng: Seerowers!(deel 4) | Seegogga se Bloggie

 10. Kameel sê:

  Ek het nou heerlik gelees aan jou ware storie seegogga. Jy het voorwaar ‘n interessante pa met interessante vriende gehad.

Laat 'n boodskap

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s